Like ons op facebook
Volg ons op twitter
Volg ons op youtube
Volg ons op linkedin
 

Carrière in de confectie

Geplaatst op: 11-07-2018

Manal woont sinds drie jaar in Maastricht. De stad die zij en haar kinderen aandeden na hun vlucht uit Syrië. Het was hier dat hun gezin herenigd werd. Echtgenoot en vader Al Khaled had een jaar daarvoor de nodige voorbereidingen getroffen.

Een vreemdeling

Het begin was moeilijk, geeft Manal toe. Ze sprak de taal niet, miste haar familie en vrienden en had moeite met het koude klimaat. Ze voelde zich eenzaam. In Syrië had ze een leuke baan in het onderwijs als assistent mentor.

Vanaf het moment dat ze het Nederlands begint te beheersen, verandert haar situatie en gaat er een wereld voor haar open. Het contact met de moeder van haar dochters vriendin, brengt haar in nieuwe sociale kringen.  Ze raakt bevriend met de eigenaresse van een tweedehands kledingzaak waar ze veel van leert. “Er zijn zoveel mensen hier in Nederland die diepe indruk op me hebben gemaakt. Zonder deze mooie contacten had ik het niet gered”, zegt Manal licht geëmotioneerd.

De weg naar onafhankelijkheid

Manal voelt zich steeds zelfverzekerder en wil graag werken voor haar geld. De Sociale Dienst legt haar het traject uit dat ze kan doorlopen. Dankzij een actuele pilot vanuit Sociale Zaken genaamd *‘Project Statushouders’ krijgt Manal meteen de kans om naast haar inburgeringscursus, aan het werk te gaan. Ze blijkt over meerdere talenten te beschikken. Behalve bakken en kappen, is ze erg vaardig achter een naaimachine. Bij de afdeling Confectie van MTB kan ze meteen aan de slag.

Doel bereikt

Het traject van Manal loopt als een trein. Ze blijkt een snelle leerling, een vaardige medewerkster en een betrokken collega te zijn. Door hen wordt ze ‘Moeder Theresa’ genoemd omdat ze altijd voor iedereen klaar staat. Ze weet dat MTB een tussenstap is naar een baan in een regulier bedrijf. Daarover voerde ze gesprekken met Podium24 die inmiddels een passende baan voor haar vond. Als kers op de taart, mag ze ook haar inburgeringsdiploma in ontvangst nemen.

Wij wensen Manal heel veel geluk in haar leven en veel succes met haar nieuwe carrière.

*Project Statushouders is een lopende pilot gericht op statushouders met een passend profiel en een gemotiveerde instelling. Het doel is deze zo snel mogelijk aan sociale en economische onafhankelijkheid te helpen.