Like ons op facebook
Volg ons op twitter
Volg ons op youtube
Volg ons op linkedin
 

Werken aan dankbare projecten

Geplaatst op: 31-07-2020

“We werken aan dankbare projecten”

Een interview met Marion en Helma

Marion werkt 20 jaar bij de MTB. Ze heeft altijd in de confectie gewerkt. Eerst achter de naaimachine en nu als leidinggevende. Samen met Helma (coupeuse) werkt ze aan een mooi en dankbaar project waar ze graag meer over vertellen.

MTB werkt samen met de Gemeente Maastricht aan een mooi project. De Gemeente selecteert een aantal mensen (vooral vluchtelingen) die de kans krijgen om een opleiding te volgen bij Helma. Zij is coupeuse en verzorgt de industriële naailessen. De deelnemers krijgen elke week vier uur les. Ze krijgen opdrachten mee die ze mogen uitvoeren bij MTB onder toeziend oog van Marion. In totaal neemt dit project twaalf uur per week van de deelnemers in beslag.

“Sommigen beschikken al over vaardigheden, anderen nog niet. Het is dankbaar werk om mensen iets te leren waar ze echt iets mee kunnen bereiken. Ook helpt het bij de reintegratie. Ze leren naast deze nieuwe vaardigheden ook de taal veel beter. Het vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. Door vaste dagen naar het werk te komen, wennen ze ook aan het arbeidsproces", vertelt Helma. "Daarnaast is ook het sociale aspect belangrijk, werken met collega's. “Het is mooi om te horen dat sommige mensen thuis de vaardigheden oppakken, bijvoorbeeld door kleding te maken voor hun kinderen. Helaas konden de afgelopen maanden de lessen niet doorgaan. Maar we hopen dat deze binnenkort weer worden opgestart”, aldus Helma.

“Zonder hulp van het kantoorpersoneel was ons dat niet gelukt!”

Jullie maken mooie, kwalitatief hoogwaardige producten. Zoals strikjes voor honden, paardendekentjes, matrassen voor kinderwagens, heupgordels en sinds kort ook mondkapjes. Helpen de deelnemers van het project hier ook aan mee?

Marion: “We werken met een vast team dat bestaat uit vijf MTB’ers. Als een deelnemer vaardig genoeg is, mag zij ook meehelpen. Nu is de afgelopen tijd natuurlijk heel anders verlopen. De opleiding moest worden stopgezet. Ook werden orders geannuleerd vanwege de coronamaatregelen. Maar we kregen er andere opdrachten voor terug. We hebben mondkapjes gedoneerd aan een goed doel. Met hulp van het kantoorpersoneel hebben we maar liefst 1500 mondkapjes geproduceerd in twee weken tijd. Dit kreeg veel aandacht op social media. Daarna kregen we meerdere orders voor het maken van mondkapjes. Daar zijn we best trots op. Gelukkig gaan we ook weer langzaam van start met de opleiding. Je ziet de dames echt opbloeien als ze naar MTB mogen komen.”